Indexujte své pojištění majetku, aby vám pojistka dostatečně kryla záda i v současnosti

Máte svou pojistnou smlouvu uzavřenou před lety? Velké procento lidí si své pojistné smlouvy pravidelně neaktualizuje. S inflací a růstem cen je klíčové se zabývat také indexací pojistné částky. Tím se vyhnete potenciálním problémům spojeným s nedostatečnými pojistnými částkami v případě škody.

3 minuty čtení
Obrázek ke článku Indexujte své pojištění majetku, aby vám pojistka dostatečně kryla záda i v současnosti

Nedopusťte, aby vaše pojistné smlouvy byly neaktuální. Pojďte s námi prozkoumat, jak se připravit na případné nehody. Lepší je to řešit zavčas, než až pozdě zjistit, že limity neodpovídají dnešním cenám. Výhoda u Generali České je ta, že s každou novou smlouvou pojišťujeme například váš movitý majetek, jako kdybyste si ho koupili dneska.

Co je indexace pojištění?

Pokud se bavíme o indexaci pojištění, jedná se v podstatě o jeho aktualizaci. „Jde o pravidelné navýšení částek, na které byly v minulosti uzavřeny pojistné smlouvy. Ty můžete znát pod pojmem pojistné částky. Jsou pro vás důležité v případě vzniku jakékoliv škody, na kterou jste pojištěni. Jejich pravidelnou aktualizací se vyhnete nepříjemným situacím, do kterých byste se mohli dostat v případě, že sjednaná částka nebude odpovídat hodnotě vašeho majetku,“ upřesnila produktová manažerka Kateřina Burclová.

Pořizovali jste byt před pár lety? Stačí letmý pohled na nabídku realitních kanceláří, aby člověk zjistil, že aktuálně by k nákupu potřeboval vyšší rozpočet. Pokud jste majitelem rodinného domu, chaty nebo chalupy, tak náklady na postavení rovněž v průběhu let významně vzrostly. S historicky nastavenou pojistnou částkou tak může dojít při pojistné události k situaci, že prostředky od pojišťovny vám nebudou stačit.

Musím si aktualizovat smlouvu?

Řada nepříjemných situací přichází ve chvíli, kdy to nejmíň čekáte. Pokud máte smlouvu uzavřenou už dříve, věnujte pozornost tomu, před čím vším vás chrání a zkontrolujte si pojistné podmínky. V případě, že pravidelné navyšování pojistných částek není ve vaší smlouvě zahrnuto, můžete o něj dodatečně požádat a užívat si nového bydlení v ještě větším klidu. Před zapnutím indexace na již existující pojistné smlouvě je ale nutné vždy nejprve aktualizovat pojistnou částku.

Trh s pojistnými produkty se také vyvíjí a pojišťovny nabízí detailnější nebo inovované smlouvy, které lépe vyhovují vašim potřebám. 

Zahrňte do pojistné částky i změny

Zamyslete se, zda máte svoji nemovitost pojištěnou v dostatečné výši. Nepořídili jste si v poslední době fotovoltaiku, tepelné čerpadlo nebo nabíjecí stanici na elektromobil? Pojistná hodnota nemovitostí se nemění jen díky inflaci, ale také při jakémkoliv vylepšení. Vyměnili jste okna nebo nechali nainstalovat bezpečnostní systém? Pořídili jste drahé sportovní vybavení? Zdědili jste cennou sbírku umění?

Všechny tyto zdánlivé maličkosti zvyšují hodnotu majetku. Ale může se stát, že zůstanou nezahrnuty v pojistné smlouvě. Nemovitost či majetek je v tomto momentě tedy podpojištěný a při vzniku jakékoliv škody vám bude vyplaceno pojistné plnění, které nepokryje náklady na opravu, znovupostavení či koupi. Je tedy nutné pravidelně pojistnou částku ve vaší smlouvě aktualizovat.

Automatická indexace

K navyšování pojistné částky dochází u nově uzavřených smluv automaticky. Jedná se o značnou výhodu. Pravidelnou kontrolu za vás provede pojišťovna a vy máte o starost míň. 
Pokud s navýšením pojistné částky nebudete souhlasit, můžete si nechat indexaci na pojistné smlouvě vypnout.

„Důležité je však mít na paměti, že pouhým nezaplacením nově stanoveného pojistného nelze indexaci odmítnout. Naopak pokud byste chtěli tuto službu do svého pojištění zahrnout, lze o ni kdykoliv požádat,“ vysvětlila produktová manažerka Kateřina Burclová.

Nemáte ještě pojištění majetku? Sjednejte si ho u nás

 

Mohlo by Vás zajímat

Pojištění majetku: Jak si vybrat to správné?

Jak na pojištění storna zájezdu? Váš kompletní průvodce

Indexování pojištění: Nenechte se doběhnout inflací!

---

* Obsah článků je pouze informativní a neměl by být považován za profesionální poradenství v oblasti pojištění. Pokud potřebujete odbornou radu, obraťte se na některého ze zkušených poradců v rámci sítě Generali České Distribuce vyhledat poradce