Pojištění bytu nájemcem a na co při tom nezapomenout

Pokud bydlíte v pronajatém bytě, pojištění domácnosti je zásadní nejen pro ochranu vašeho majetku, ale i pro pokrytí případných škod na majetku vlastníka a sousedů. I když byt nevlastníte, existuje několik oblastí, kde byste nad pojištěním měli přemýšlet.

6 minut čtení
Obrázek ke článku Pojištění bytu nájemcem a na co při tom nezapomenout

Proč si sjednat pojištění nájemního bytu?

I když byt nevlastníte, stále jste zodpovědní za svůj majetek a potenciální škody, které můžete způsobit ostatním. Většina pronajímatelů má vlastní pojištění nemovitosti, které kryje jejich majetek, ale to se nevztahuje na vaše osobní věci nebo odpovědnost za škody způsobené ostatním.

Pojištění domácnosti vám zajistí klidný spánek s vědomím, že jste chráněni před neočekávanými událostmi, ať už se jedná o krádež, nehodu nebo živelní katastrofu. 

„Kromě toho, pokud by došlo ke škodám, které způsobíte vy – například zapomenete puštěnou vodu a vytopíte nejen vaši domácnost, ale i sousedy – pomůže vám pojištění majetku s obnovou věcí u vás doma a pojištění odpovědnosti s vyrovnáním škod způsobených sousedům,” upřesnila produktová manažerka Kateřina Burclová.

Pojištění vybavení domácnosti

Do pronajatého bytu si přinášíte váš osobní majetek (například nábytek, spotřebiče, dekorace a další osobní věci). Tyto položky nejsou kryty pojištěním majitele bytu, takže je vhodné zajistit, aby byly chráněny v případě poškození, krádeže nebo jiných nečekaných událostí.

Pojištění vybavení domácnosti vám poskytne kompenzaci za zničení, poškození nebo ztrátu vašich věcí v případě, že dojde například k požáru, povodni, nebo krádeži. V rámci pojištění vybavení si lze také sjednat připojištění na věci zvláštní hodnoty, jako jsou šperky, cenné umělecké předměty nebo starožitnosti.

Odpovědnost za škody v běžném občanském životě

Další důležitou složkou pojištění je pojištění odpovědnosti za škody v běžném občanském životě. Toto pojištění vás chrání v případě, že neúmyslně způsobíte škodu na nemovitosti pronajímatele nebo sousedů. Typickým příkladem je vytopení bytu.

„Pokud dojde k vámi zaviněné havárii vody a vytopíte nejen pronajatý byt, ale i sousedy pod vámi, pojištění odpovědnosti pokryje náklady na opravu,” sdělila produktová manažerka Dita Havelcová.

Podobné situace mohou zahrnovat i škody způsobené vašimi dětmi nebo domácími mazlíčky. Nesmí se však jednat o škody estetického charakteru v pronajaté nemovitosti. Toto pojištění se tak může ukázat jako nezbytné, zejména pokud sdílíte byt s dalšími lidmi nebo máte domácí zvíře.

Živelné katastrofy

I když přírodní živly neovlivníte, můžete se proti jejich škodám pojistit. Pojištění pro případ živelních katastrof pokrývá rizika jako požáry, povodně, krupobití nebo sesuvy půdy. Pojištění proti živlům zajistí, že v případě zničení vašeho majetku následkem požáru, povodně nebo jiné přírodní katastrofy nebudete muset vynaložit vysoké náklady na jeho obnovu.

Krádež a vandalismus

Další důležitou součástí je pojištění proti krádeži a vandalismu. I když se cítíte v pronajatém bytě bezpečně, nikdy nelze vyloučit riziko vloupání. Pojištění kryje nejen odcizené věci, ale také případné škody způsobené zloději. To může zahrnovat poškozené zámky, rozbité dveře či okna.

Asistenční služby

K pojištění nájemníků se často vážou také asistenční služby, které vám mohou pomoci v nečekaných situacích. V rámci technické asistence se pojištění vztahuje například na odstranění technické havárie, otevření zablokovaných dveří, likvidaci škodlivého hmyzu nebo hlodavců, a dokonce i na hubení plísní. Pokud by vaše domácnost nebyla nebyla obyvatelný, může vám asistenční služba zprostředkovat náhradní ubytování, zabezpečit váš majetek nebo pomoci s opravou spotřebičů či zdrojů tepla. Součástí těchto služeb bývá také připomínání termínů revizí kotlů nebo zajištění odborných opravářských prací.

Pojištění může také zahrnovat právní asistenci, která poskytuje všeobecné právní informace, podporu při řešení problémových situací, zprostředkování právních služeb a úhradu nákladů souvisejících s uplatněním vašich práv. V rámci IT a kyber asistence získáte pomoc s instalací či užíváním softwaru, zabezpečením počítače a obnovou dat. Pomoci vám mohou i na dálku.

Sportovní pojištění Aktiv

Výhodou pojištění od Generali Česká je to, že si do celkového balíčku můžete přidat také pojištění Aktiv. To je skvělé řešení pro všechny, kdo se chtějí věnovat sportu bez obav o svou výbavu. Kryje veškeré sportovní vybavení pro rekreační sporty, jako jsou jízdní kola, lyžařské vybavení, golfové bagy, cyklonavigace či chytré hodinky. Platí to nejen doma či v nájemním bytě, ale i na cestách po celé ČR i v zahraničí. Navíc zahrnuje ochranu proti krádeži, vandalismu i poškození živelními událostmi.

Jednou z největších předností produktu Aktiv je možnost pojistit sportovní výbavu celé rodiny jednou smlouvou. Pojištění chrání vybavení i mimo sezónu, například pokud máte lyže uložené v garáži nebo kola v kočárkárně, a to proti krádeži i poškození. V případě potřeby pojištění pokryje škody vzniklé při sportu, během přepravy výbavy nebo při jejím používání.

Pro sjednání pojištění aktiv nám stačí zanechat kontakt a my se vám ozveme. Více na stránce pojištění aktiv.

Jako nájemník si nemusíte dělat starosti s pojištěním samotné nemovitosti, ale je důležité chránit svůj majetek a zajistit ochranu proti škodám, které můžete způsobit. Je to investice, která se vám může mnohokrát vyplatit, a zároveň vám poskytne klid v každodenním životě.

Sjednejte si pojištění domácnosti online 

 
 

Mohlo by vás zajímat

Průvodce pro rodiče: Když se vaše dítě zraní ve škole

Pojištění odpovědnosti: Klíčová ochrana v běžném životě

FAQ: Vše, co potřebujete vědět o pojištění vybavení domácnosti

---

* Obsah článků je pouze informativní a neměl by být považován za profesionální poradenství v oblasti pojištění. Pokud potřebujete odbornou radu, obraťte se na některého ze zkušených poradců v rámci sítě Generali České Distribuce vyhledat poradce