Pojištění majetku: Jak si vybrat to správné?

Přírodní katastrofa nebo požár, vytopení sousedů či vloupačka. To není vše, co se s vaším majetkem může stát. Pojišťovny proto nabízí mnohem širší nabídku pojištění, která odpovídá současnému životnímu standardu.

7 minut čtení
Obrázek ke článku Pojištění majetku: Jak si vybrat to správné?

Správné pojištění majetku by mělo přesně odpovídat vašim potřebám. Každý z nás vlastní nějaké movité věci, pojištění domácnosti by tedy mělo být samozřejmostí. Pokud bydlíte v rodinném domě, tak i jeho pojištění je nezbytné.

Bydlíte-li v bytovém domě, který je pojištěn, můžete o nutnosti pojištění bytu pochybovat. Proč tedy uvažovat o pojištění bytu? U pojištění bytových domů bývají sjednány vysoké spoluúčasti, škody menšího rozsahu pak nejsou kryty. Další věcí je i to, že ve vašem bytě může dojít ke škodě, na kterou pojistka bytového domu vůbec nepamatuje – například ke škodě v důsledku zkratu v elektrické síti.

„Velkou výhodou moderního pojištění je, že spolu s pojištěním majetku sjednáte na jedné pojistné smlouvě i pojištění odpovědnosti, případně i dlouhodobé cestovní pojištění anebo si dokonce pojistíte i svého psího mazlíčka,“ vysvětluje produktová manažerka Kateřina Burclová.

Proč je pojištění majetku důležité?

Pojďme si důležitost majetkového pojištění představit na dvou krátkých příkladech.

Představte si, že žijete v rodinném domě a na střeše máte nově instalovanou fotovoltaiku. Na vaší nové fotovoltaice dojde v důsledku zkratu k požáru, který se rozšíří na střechu rodinného domu. Hasičům se sice podaří požár uhasit, ale v důsledku průniku hasební pěny a vody dojde k poškození vnitřku domu a movitých věcí v něm. Pokud by dům nebyl pojištěn, musel by jeho majitel zaplatit opravu střechy, interiéru domu a FVE ze svého, což může být samozřejmě problém. Pokud pojistka existuje, přebírá pojišťovna starosti se škodou na sebe.

A nyní si představte, že bydlíte v bytě, který je pojištěn. Soused, který bydlí nad vámi zapomene vypnout vodu a přeteče mu vana. Voda proteče stropem a stoupačkami k vám do bytu. Máte promočené malby a poškozenou plovoucí podlahu„I v této situaci vyřeší pojišťovna finanční problém s opravou za vás,“ objasňuje produktová manažerka Kateřina Burclová.

Není přitom rozhodné, zda váš soused byl pojištěn proti škodám za svou odpovědnost. Pokud by však pojistka na váš byt nebyla sjednána, museli byste finanční náhradu nákladů na opravu řešit sami se svým sousedem.

Pojisteni majetku

Jak na pojištění majetku?

Prozkoumejte, na co se zaměřit při výběru pojištění majetku.

Hodnota majetku

Jednou kapitolou je určení hodnoty movitého majetku a druhou určení hodnoty staveb a bytů. Pokud jde o movité věci, pohybujeme se ve sféře pojištění domácnosti. Zjednodušeně – pokud byste svůj byt nebo dům postavili na střechu, hodnota domácnosti je dána tím, co z domu vypadne. Mohou to být knihy, kuchyňské vybavení, ložní prádlo, veškerý nábytek, ale například i elektronika, sportovní vybavení, dílenské vybavení atd. Důležité je to, že při určování hodnoty vašeho majetku si vždy musíte představit, kolik by vás stálo koupit ten který kus jako nový.

„Pozor, pokud dojde ke škodě, tak Generali Česká pojišťovna hradí plnění v nových cenách – to znamená, pokud by například shořel 20 let starý gauč, dostanete peníze na nákup zcela nového gauče obdobných parametrů jako byl ten starý,“ upozorňuje Kateřina Burclová.

Pokud jde o určení hodnoty stavby, tak tam je situace nejjednodušší u novostaveb – stavebník ví, kolik ho pořízení domu stálo. U starších staveb je třeba vycházet ze zastavěné plochy (dle informací v katastru nemovitostí), počtu nadzemních podlaží, podsklepenosti, typu střechy a způsobu provedení (standardní/nadstandardní).

Sjednavače pojišťoven mají zabudovanou kalkulačku pro výpočet pojistné částky konkrétní stavby. Výpočet pojišťovny je ale třeba vždy brát jako orientační a rozhodné slovo v určení hodnoty má vždy majitel pojišťované stavby.

Rozsah krytí

Rozsah nabízeného pojištění je dnes opravdu hodně široký. Mezi základní pojistná nebezpečí se řadí například požár, výbuch, úder blesku, vichřice nebo krupobití. Další jsou vodovodní škody v důsledku úniku vody nebo prasknutí trubky, dále povodeň nebo i odcizení. Dále je možné sjednat i rozsah pro škody v důsledku přepětí, rozbití skla, poškození zateplení nebo oplocení atd.

Moderní produkty nabízejí i speciální rizika – např. technická porucha, ze které jsou mimo jiné hrazeny i škody na fotovoltaice a tepelných čerpadlech. Dalším příkladem je třeba pojištění přenosné elektroniky, které kryje i škody v důsledku rozbití mobilů nebo tabletů nebo pojištění sportovního vybavení s rozsahem All risk.

Spoluúčast

Spoluúčast je částka, kterou se budete podílet na vzniklé škodě. „Pokud máte například sjednánu spoluúčast ve výši 5 tisíc korun a vznikne škoda ve výši 30 tisíc korun, pojišťovna vám právě kvůli sjednané spoluúčasti vyplatí 25 tisíc,“ vypočítává Kateřina Burclová. Při sjednání pojištění proto věnujte pozornost výši spoluúčasti. Je třeba ale také říci, že výše spoluúčasti má vliv na výsledné pojistné na smlouvě.

Vedlejší stavby

Vedlejší stavby mají doplňkovou funkci ke stavbě hlavní. Například k rodinnému domu. Může se jednat třeba o plot, zahradní domek, bazén nebo stodolu. „V Generali pojišťujeme vedlejší stavby automaticky k pojištěné stavbě hlavní, a to na limit, který se odvíjí od pojistné částky stavby hlavní,“ říká produktová manažerka.

Vedlejší stavby jsou vždy pojištěny proti všem pojistným nebezpečím, na které je pojištěna stavba hlavní. Pokud je automatický limit nedostatečný, je možné si ho ve smlouvě navýšit, dle vašich konkrétních potřeb.

Ve vedlejších stavbách jsou většinou umístěny movité věci – může se jednat například o zahradní sekačky, jízdní kola či dřevo na topení. Tyto věci jsou pojištěny v rámci pojištění domácnosti jako věci v nebytových prostorech. Pojištění věcí v nebytových prostorech se sjednává na limit, který je odvozen od výše pojistné částky domácnosti. Je-li navržený limit nedostatečný, je možné ho ve smlouvě navýšit.

Sjednejte si pojištění majetku online nebo si nechte poradit od jednoho z našich poradců 

 

Mohlo by vás zajímat

Pojištění odpovědnosti: Klíčová ochrana v běžném životě

Pojištění mazlíčků chrání vaše čtyřnohé kamarády

Jak předejít podpojištění nemovitosti

---

* Obsah článků je pouze informativní a neměl by být považován za profesionální poradenství v oblasti pojištění. Pokud potřebujete odbornou radu, obraťte se na některého ze zkušených poradců v rámci sítě Generali České Distribuce vyhledat poradce