Pojištění odpovědnosti při výkonu povolání: Klíčová ochrana v práci

Kdo v práci neudělal chybu? Naštěstí existuje pojištění odpovědnosti pro zaměstnance, které vás chrání před nečekanými finančními výdaji způsobenými neúmyslnou chybou. S tímto pojištěním můžete zůstat v klidu a soustředit se jenom na práci.

7 minut čtení
Obrázek ke článku Pojištění odpovědnosti při výkonu povolání: Klíčová ochrana v práci

Pojištění odpovědnosti při výkonu povolání se vztahuje na škody, újmy způsobené zaměstnanci při plnění pracovních povinností nebo v přímé souvislosti s ním.

Základní rozsah pojištění vás chrání zejména před škodou, újmou způsobenou:

  • jiné osobě na zdraví či životě,
  • na hmotné movité nebo nemovité věci,
  • následnou finanční škodou související s hlavní škodou či újmou
  • nebo může z tohoto pojištění být hrazena i čistá finanční škoda či náklady právního zastoupení.

„Ze základního rozsahu pojištění lze uhradit i škody způsobené při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem. Rovněž tak mohou být uhrazeny ze základního rozsahu škody způsobené na věcech, které zaměstnavatel svěřil zaměstnanci k plnění pracovních povinností,“ vysvětlila produktová manažerka Dita Havelcová.

Na koho se toto pojištění vztahuje?

Kromě zaměstnanců v pracovněprávním poměru v soukromém sektoru to mohou být i:

  • státní zaměstnanci,
  • příslušníci vybraných bezpečnostních složek státu,
  • vojáci z povolání.

„Toto pojištění nabízíme v Generali České v individuální i kolektivní variantě.  V individuální variantě pojištění lze pojistit až 15 osob, které jsou identifikovány jménem, příjmením a datem narození,“ upřesnila Dita Havelcová.

V kolektivní variantě lze pojistit minimálně 10 osob, přičemž může být formou seznamu pojištěných osob určené, na koho se toto pojištění vztahuje. Případně lze zvolit i variantu bez seznamu, kdy je určen pouze počet pojištěných osob anebo nabízíme i variantu pojištění, kde je doložen seznam osob, na které se pojištění nevztahuje a pak se má za to, že všichni ostatní jsou pojištěni, čemuž musí odpovídat počet pojištěných uvedený v pojistné smlouvě.

V obou variantách mohou být pojištěnými osobami cizinci s korespondenční adresou v České republice. Pojištění odpovědnosti je možné v tomto případě sjednat pouze vůči zaměstnavateli se sídlem nebo místem podnikání na území České republiky.

Typy pojištění odpovědnosti při výkonu povolání

Pojištění od Generali České nabízí díky volitelným připojištěním široký rozsah ochrany. Podívejme se, o jaké typy se jedná a jaké je jejich praktické využití.

Kromě základního rozsahu si může zaměstnanec sjednat dle individuálních potřeb i připojištění:

1. Řízení – skupina B vztahující se na povinnost zaměstnance nahradit škodu způsobenou zaměstnavateli držením, provozem nebo užíváním dopravních prostředků v rozsahu řidičského oprávnění skupiny B, svěřených zaměstnanci zaměstnavatelem.

2. Řízení – všechny skupiny vztahující se na povinnost zaměstnance nahradit škodu způsobenou zaměstnavateli držením, provozem nebo užíváním dopravních prostředků nejen do 3,5 t a pracovních strojů svěřených zaměstnanci zaměstnavatelem.

Příklad škody, kterou lze uplatnit z těchto připojištění:

  • Při parkování služebního vozidla v areálu zaměstnavatele zaměstnanec narazí do dalšího zaparkovaného vozidla, případně fasády budovy anebo do vrat skladu.

3. Ztráta svěřených věcí, které zaměstnavatel svěřil zaměstnanci na základě písemné dohody k plnění pracovních povinností. V rámci tohoto připojištění je hrazena pouze ztráta, nikoliv krádež nebo loupež.

Příklad škody, kterou lze uplatnit z tohoto připojištění:

  • Recepční ztratila svazek klíčů od hotelu. Svazek klíčů se snažila najít, ale bohužel se nepovedlo. Následně bylo nutné z důvodu bezpečnosti vyměnit všechny zámky.

4. Pokuty, penále udělené zaměstnavateli na základě pravomocného rozhodnutí správního orgánu. Nikoli však za přestupky spáchané při provozu na pozemních komunikacích nebo v souvislosti s ním.

Pokuty, penále uložené zaměstnavateli pochybením při účetní činnosti jsou však hrazeny ze základního rozsahu pojištění, tzn. není třeba sjednávat toto připojištění.

Příklad škody, kterou lze uplatnit z tohoto připojištění:

  • Finanční úřad zaslal firmě do datové schránky dvě výzvy k doplnění, opravě nebo potvrzení kontrolního hlášení. Asistentka si odpovědi na výzvy připravila, ale přehlédla, že je neodeslala. Na základě tohoto pak finanční úřad vyměřil firmě pokutu.

5. Vadná manuální práce a chybná obsluha – škody, újmy vzniklé v souvislosti s vadnou manuální prací nebo pochybením při výkonu dozoru či dohledu u montáží, oprav, úprav a stavebních prací, a dále způsobenou na věci, případně na díle, na kterém pojištěný prováděl objednanou, zadanou či jinak požadovanou činnost.

Dále se toto připojištění vztahuje na chybnou nebo chybně provedenou obsluhu či údržbu a dále na nedodržení předepsané obsluhy, údržby nebo technologického postupu.

Příklad škody, kterou lze uplatnit z tohoto připojištění:

  • Automechanik při opravě nechtěně chybně upevní vozidlo na zvedáku, které se uvolní a pádem poškodí.
  • Pracovník neprovede údržbu stroje, výrobní linky v souladu s předepsaným postupem, následně dojde k zadření stroje.

6. Přeprava, včetně nakládky a vykládky, pokud zaměstnanec způsobí škodu na přepravovaných věcech ve vlastnictví zaměstnavatele, k čemuž patří i vykládka a nakládka bezprostředně navazující na vlastní přepravu.

Pro věci manipulované ručně či za pomocí pracovních strojů či dopravních prostředků poháněných lidskou silou není potřeba sjednávat toto připojištění, případné škody lze uplatnit ze základního rozsahu pojištění.

Příklad škody, kterou lze uplatnit z tohoto připojištění:

  • Pracovník skladu se stavebním materiálem chybně nastaví vidlici vysokozdvižného vozíku a narazí do regálu, čímž se materiál poškodí.

Pojištění odpovědnosti pro zaměstnance

Pojistné plnění

Neméně důležité je správně zvolit limity pojištění, jakož i znát maximální plnění pojišťovny v případě pojistné události.

„Maximální limit pro základní rozsah pojištění, jakož i sublimity pro zvolená připojištění by měly vycházet ze 4,5násobku hrubého měsíčního výdělku zaměstnance, protože v případě neúmyslně zaviněné škody zaměstnavatel nesmí zaměstnanci předepsat náhradu přesahující tuto částku,“ doplnila produktová manažerka Dita Havelcová.

V Generali České pojišťovně nabízíme maximální celkové plnění ze všech pojistných událostí v jednom ročním pojistném období jako dvojnásobek limitu sjednaného pro základní rozsah pojištění. Naopak sublimity pro připojištění jsou stanoveny pro jednu a všechny pojistné události v ročním pojistném období a nesmí být vyšší než limit pro základní rozsah pojištění.

A jaké škody, újmy nelze nikdy nahradit z tohoto pojištění?

  • odpovědnost za nesplnění povinnosti k odvrácení škody
  • odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat
  • odpovědnost za ztrátu svěřených věcí, pokud není sjednáno připojištění Ztráta svěřených věcí
  • jiné škody jakými jsou např. ušlý zisk zaměstnavatele, nezískané dotace, granty
  • škody a újmy způsobené v souvislosti s výkonem funkce jednatele, statutárního orgánu, prokuristy (nejedná se o pracovněprávní vztah)

Mohlo by Vás zajímat

Pojištění odpovědnosti: Klíčová ochrana v běžném životě

Podnikání bez pojištění odpovědnosti je hazard

---

* Obsah článků je pouze informativní a neměl by být považován za profesionální poradenství v oblasti pojištění. Pokud potřebujete odbornou radu, obraťte se na některého ze zkušených poradců v rámci sítě Generali České Distribuce vyhledat poradce