Novinky na silnicích pro rok 2024: Co je nového a na co si dát pozor

Začátek roku 2024 přinesl mimo jiné řadu novinek pro řidiče. Týká se to třeba změn v bodovém systému, řidičského průkazu na zkoušku nebo digitalizace některých dokladů. Právě tyto novinky, ale mohou přinést také řadu nejasností a řidičům pořádně zamotat hlavu. Díky našemu článku se ale dokážete v nových pravidlech rychle zorientovat.

3 minuty čtení
Obrázek ke článku Novinky na silnicích pro rok 2024: Co je nového a na co si dát pozor

Změna a digitalizace bodového systému

Od 1. ledna musí řidiči počítat s novým, přísnějším bodovým systémem. Sankce i počet bodů za některé dopravní přestupky se zvyšují. Ministerstvo dopravy tímto způsobem naplňuje strategii „dvakrát a dost“. To v praxi znamená, že například dva prohřešky proti pravidlům mohou vést k zákazu řízení. Body budou nově přidělovány ve třech sazbách: dva, čtyři a šest bodů.

Pro řidiče je ale zároveň o dost jednodušší mít přehled o svém bodovém kontě. Nově si totiž můžou na Portálu dopravy nastavit možnost zasílání SMS zprávy s informací o každé změně bodového konta. To znamená, že pokud spácháte nějaký přestupek, pak vám portál odešle informaci zprávou na váš mobilní telefon.

Konec papírových dokladů

Nově stačí řidičům při silniční kontrole předložit pouze občanský průkaz, který během roku bude možné nahradit jeho elektronickou verzí prostřednictvím aplikace eDoklady. „Tím odpadá povinnost mít při sobě například zelenou kartu či malý technický průkaz. To ale platí pouze na území České republiky,” vysvětlil produktový manažer Generali Česká pojišťovna Ondřej Hrdina.

Pokud vás ale na cestách potká nehoda a vy budete vyplňovat záznam o dopravní nehodě bez přítomnosti policie, je důležité, abyste znali jak číslo řidičského průkazu, tak číslo zelené karty. Proto se nedoporučuje spoléhat výhradně na elektronické verze těchto dokumentů.

Novinky v autolegislativě 2024

Přesné datum konce platnosti STK lze zjistit pouze online

Do konce roku 2023 bylo možné najít přesné datum (včetně dne) končící platnosti STK ve velkém technickém průkazu vozidla. Od 1. ledna 2024 se však situace mění. Informace o provedené technické kontrole a měření emisí už nebudou zaznamenány do papírového průkazu. Veškeré údaje, včetně data příští STK, jsou od této chvíle evidovány výhradně online.

Pro ty, kteří chtějí prověřit historii technických kontrol svého vozidla (nebo jakéhokoliv jiného), nabízí například web Cebia.cz. Po zadání VIN kódu vozidla se vám zobrazí kompletní historie technických kontrol, což umožní detailní přehled o technickém stavu vozidla v minulosti. Minimální cena za ověření je 199 korun.

Pro rychlou orientaci ohledně platnosti STK vašeho vozidla stačí pohled na zadní registrační značku. Tam najdete červenou nálepku s vyraženým měsícem a rokem, kdy STK vyprší.

Řidičem už od 17 let

Velké změny přišly také pro mladé řidiče. Od začátku roku mohou začít řídit už od 17 let. Musí ale absolvovat autoškolu a úspěšně složit zkoušky. Na cestách je ale musí doprovázet takzvaní mentoři, kteří mají za úkol učit mladé řidiče, jak se správně chovat za volantem nebo upozorňovat na nebezpečná místa.

Většinou se mentorství ujmou rodiče. Může to být ale kdokoliv, kdo je bezúhonný, je aktivním řidičem více než 10 let, je zapsán v registru řidičů a nemá na bodovém kontě žádný bod. Pokud se ale sedmnáctiletý řidič vydá na vyjížďku sám, hrozí mu pokuta až 5 tisíc korun a zákaz řízení až na jeden rok.

Mění se i dálniční známky

Po 12 letech také dochází ke zdražení dálničních známek. Od března 2024 se cena roční dálniční známky zvýší na 2 300 korun. V reakci na požadavky řidičů přichází také jednodenní dálniční známky. Ty budou stát 200 korun. Tato novinka nabízí flexibilní a cenově výhodnou alternativu pro ty, kdo nevyužívají dálnice pravidelně. Zároveň dochází ke snížení cen krátkodobých dálničních známek. Desetidenní známka nyní stojí o 40 korun méně, zatímco měsíční známka je levnější o 10 korun.

Cena dálniční známky 2024

Chcete pro své auto tu nejlepší pojistnou ochranu? Sjednejte si naše pojištění motorových vozidel online 

 

Mohlo by vás zajíma

Povinné ručení: Novinky roku 2024

Noční můra řidičů: Odtah auta ze zahraničí

Povinná výbava automobilu – vše, co potřebujete vědět, a rozdíly v jednotlivých zemích

---

* Obsah článků je pouze informativní a neměl by být považován za profesionální poradenství v oblasti pojištění. Pokud potřebujete odbornou radu, obraťte se na některého ze zkušených poradců v rámci sítě Generali České Distribuce vyhledat poradce