Povinné ručení: Novinky roku 2024

Od začátku letošního roku začala platit novela silničního zákona. A také vstoupil v platnost nový zákon o povinném ručení, který je účinný od 1.4.2024. Změny se mimo jiné týkají i povinného ručení. Dotknou se hlavně výše pojistných limitů, ale rozšíří se i kategorie vozidel podléhajících pojištění. Jaké změny nás tedy v povinném ručení v roce 2024 čekají?

3 minuty čtení
Obrázek ke článku Povinné ručení: Novinky roku 2024

Zvyšují se limity pojistného plnění

Velkou změnou, kterou novela zákona přináší, je zvýšení limitů pojistného plnění. Toto pojistné plnění, které pojišťovna vyplácí v případě škod způsobených klientem (například při dopravní nehodě), má stanovený maximální finanční limit podle výše, kterou si pojištěný zvolil. Dříve byla minimální výše tohoto limitu stanovena zákonem na 35 milionů korun. Nově je zvýšena až na 50 milionů korun.

Důvodem pro zvýšení limitu je nárůst cen materiálů, práce a zdravotní péče. Vzhledem k rostoucím nákladům na řešení vážných nehod už totiž 35 milionů korun často nepostačuje. To z toho důvodu, že taková nehoda nemusí znamenat jen pomačkané plechy. Vyšší limit pokryje i hromadné nehody, při kterých se může poškodit velmi drahý majetek. V takových případech mohou řidiči s pojištěním vozidel zůstat klidní.

Klienti, kteří mají nepostačující limit povinného ručení, se nemusejí ničeho obávat. Automaticky jim limit navýšíme, aniž bychom předepsali pojistné navíc,” uklidňuje produktový manažer Generali České pojišťovny Ondřej Hrdina. Nový zákon také zajistí omezení zohlednění škodní historie, kdy už nebudeme v ceně pojištění zohledňovat škody, které se staly před více jak 20 lety,” doplňuje.

Rozšíření definice vozidla

Dále dochází k rozšíření kategorie vozidel, na která se vztahuje povinné ručení. Nyní bude zahrnovat i elektrokoloběžky, segwaye, zahradní traktory, golfové vozíky nebo sněžné skútry. Podmínkou je, aby vozidlo dosáhlo rychlosti nad 25 km/h nebo nad 14 km/h a současně vážilo více než 25 kg. Musí také mít motor, který je hlavním zdrojem pohybu.

Například elektrokola, kde motor slouží jen jako podpůrný prvek, tak budou mít výjimku. Povinnost platit povinné ručení se na vás také nevztahuje, pokud ho budete používat výhradně na soukromých pozemcích. Pokud s ním ale vyjedete na veřejnou komunikaci, povinné ručení už platit musíte.

Odpovědnost za povinné ručení přechází na provozovatele

V rámci nových pravidel povinného ručení také dochází k přesunutí odpovědnosti za sjednání povinného ručení z majitele vozidla na osobu, která je provozovatelem vozidla. 

Novinky v povinném ručení

Zrušení papírové zelené karty

Ruší se i papírová verze zelené karty, která sloužila k doložení zaplacení povinného ručení. Od začátku roku jsou kontroly pojistného krytí prováděny výhradně digitálně. Tato změna neovlivní použití zelené karty jako mezinárodního dokladu o pojištění při cestách do zahraničí, kde ji budete dál potřebovat.

Jak na novinky reagovat?

Je důležité pravidelně kontrolovat a nejlépe každé dva roky aktualizovat pojištění vašeho auta. Pokud pojištění vozidel už neodpovídá vašim potřebám nebo hledáte výhodnější pojistné nabídky a uvažujete o změně pojišťovny, můžete se na nás obrátit. Naši specialisté vám následně pomohou s vyřízením pojištění a poradí vám s jeho aktualizací. Generali Česká pojišťovna navíc vychází svým klientům maximálně vstříc.

„V souvislosti s novým zákonem o povinném ručení jsme zavedli platební bránu, díky které může klient z pohodlí domova obratem uhradit pojistné a stejně tak mu my obratem potvrdíme vznik jeho pojištění,” dodává produktový manažer Generali České pojišťovny Ondřej Hrdina.

S Generali se můžete také spolehnout, že vám žádná zákonná změna neuteče. Ještě před schválením novely jsme veškeré novinky promítli do našeho nového produktu. I za cenu toho, že by novela schválena nebyla. Naši klienti si pak nově mohou vybrat z nabídky pojištění třech nových rizik, a to bezlimitní pojištění skel, pojištění vandal a pojištění nerovnost vozovky.

Sjednejte si naše povinné ručení a využijte jednu ze zmíněných výhod.

 

Mohlo by vás zajímat

Množství zvířat sražených auty se příliš nezměnil. Víte ale, na co si dát pozor?

Udržujte doporučené rozestupy, můžete se tak vyhnout nehodě

---

* Obsah článků je pouze informativní a neměl by být považován za profesionální poradenství v oblasti pojištění. Pokud potřebujete odbornou radu, obraťte se na některého ze zkušených poradců v rámci sítě Generali České Distribuce vyhledat poradce