Soutěž SME EnterPRIZE 2024 zná své výherce

V Generali České vnímáme udržitelnost jako jeden z hlavních pilířů podnikání. Proto každoročně pořádáme soutěž pro startupy, živnostníky a malé i střední společnosti, abychom podpořili a inspirovali udržitelné podnikání. Podívejte se na letošní výherce soutěže SME EnterPRIZE.

4 minuty čtení
Obrázek ke článku Soutěž SME EnterPRIZE 2024 zná své výherce

Cílem soutěže SME EnterPRIZE je ocenit firmy, které v rámci svého podnikání dodržují a prosazují zásady udržitelnosti, a jejichž podnikání má pozitivní dopad na oblast životního prostředí. Probíhající klimatická změna je nepopiratelným faktem, ze kterého pramení celá řada ekologických a společenských rizik. Jsou to právě pojišťovny, které pomáhají podnikatelům a firmám unést tyto rizika a následky. Zapojení Generali České pojišťovny tak představuje další relevantní formu pomoci na cestě k udržitelnému podnikání.

Vítězové ročníku 2024

Podívejte se na vyhlášení výsledků 4. ročníku soutěže SME EnterPRIZE. Do letošního ročníku se přihlásilo téměř devadesát firem a startupů z celé České republiky. Společnosti se snažily přesvědčit odbornou porotu soutěže svou udržitelnou obchodní strategií, inovacemi a udržitelným podnikáním.

„Podpora malých a středních podniků v jejich transformaci k udržitelnému fungování je klíčová pro zajištění lepší budoucnosti nás všech. U nás v Generali České pojišťovně podporujeme udržitelné podnikání také prostřednictvím soutěže SME EnterPRIZE. Každý rok jsem velmi mile překvapen, kolik výjimečných firem a startupů s unikátními projekty u nás v České republice funguje,“ komentuje soutěž Roman Juráš, generální ředitel Generali České pojišťovny.

Ze dvou předkol postoupila do finále desítka společností, z nichž porota vybrala následující vítěze:

1. místo: Green Future.cz, a.s.
2. místo: Refork SE
3. místo: Ameba Production, s.r.o.

První místo v soutěži SME EnterPRIZE

Podnik Green Future se zaměřuje na budování a provoz unikátní technologie termochemické recyklace plastů. Ta umožňuje zpracování a znovuvyužití recyklovatelných plastů za ekologicky a současně ekonomicky výhodného provozu. Plastový odpad přeměňuje na tzv. zelenou ropu, ze které opět vyrábí plasty. Výsledným produktem výroby jsou i energeticky využitelné plyny. Celá technologie funguje bez emisí, je nehlučná a nemá negativní dopady na okolí provozu.

Druhé místo v soutěži SME EnterPRIZE

Refork SE se zabývá patentovanou technologií MTI pro výrobu jednorázových příborů a nápojových brček ze 100 % biobased materiálu, bez chemické modifikace, neobsahující stopy fosilních zdrojů a bez mikro plastů. Jejich výrobky mají 100 % přírodní složení, jsou biodegradabilní a neobsahují mikro plasty. Materiál se v přirozených podmínkách rozpadne do 40 týdnů, což přispívá k ochraně životního prostředí a snižuje zátěž plastovým odpadem.

Třetí místo v soutěži SME EnterPRIZE

Společnost Ameba Production pořádá již mnoho let jeden z největších festivalů v České republice – Rock for People. Ten se u nás řadí mezi průkopníky v oblasti udržitelných festivalů. Aktivně snižuje uhlíkovou stopu, navyšuje podíl bio, bezmasé i rostlinné stravy, předchází vzniku odpadu, podporuje sdílenou a hromadnou dopravu, šetří vodou a pečuje o biodiverzitu. Kromě toho zavádí do praxe principy cirkulární ekonomiky a edukuje své návštěvníky a návštěvnice o udržitelnosti.

Startupy a cena studentů

V minulém roce se soutěž otevřela i startupům. Tato oblast vznikla pod záštitou agentury CzechInvest. Do soutěže se přihlásila desítka firem s různorodými udržitelnými projekty. Z nich odborná porota zvolila pětici nejlepších a následně vybrala vítěze této kategorie. První místo získala Biouhlírna, s.r.o.

Novinkou letošního ročníku byla tzv. cena studentů. Každý student a studentka vysoké školy v České republice měl možnost hlasovat pro svého favorita. Vítězem zvolili hned dva podniky – IONT tech a Nextdrop.

Zjistěte více a prozkoumejte web soutěže SME EnterPRIZE →

 

Mohlo by vás zajímat

Jak na pojištění storna zájezdu? Váš kompletní průvodce

Na co si dát pozor při půjčení auta v zahraničí

S Moje Generali je správa vašeho pojištění hračka