Změny v autopojištění a elektromobilita v roce 2024

Rok 2024 přináší změny v pojištění vozidel a s tím i elektrovozidel v České republice. Od nových definic pro zařazování vozidel po zvýšení minimálního limitu krytí. Věděli jste, že nově musíte mít sjednané povinné ručení pro určité druhy elektrokoloběžek nebo traktůrků? Víme, jak na to.

4 minuty čtení
Obrázek ke článku Změny v autopojištění a elektromobilita v roce 2024

Elektromobily už nejsou jenom ojedinělí solitéři na českých silnicích. Tím, že roste popularita vozů, které se pyšní registrační značkou začínající EL, je potřeba také přizpůsobit tomu současnou legislativu. A právě letošní rok je ve znamení významných změn v pojištění. Nový zákon č. 30/2024 sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinném ručení), schválený vládou a Sněmovnou, přináší klíčové novinky ovlivňující majitele všech vozů, tedy i elektromobilů a vozidel na elektrický pohon včetně elektrokoloběžek.

Ny tyto změny zareagovala i Generali Česká pojišťovna. „Tento vývoj se děje s ohledem na aktuální trendy a zvýšení důrazu na ochranu a odškodnění poškozeného provozem vozidla cizí osoby,“ vysvětlil produktový manažer Martin Klouček. Změny v zákoně jsou cílené nejen na auta se spalovacím motorem či na elektroauta, ale obecně. „Nový zákon upravuje, co je z pohledu pojištění odpovědnosti z provozu vozidlem. Kromě elektrických vozidel to může mít dopad na benzínová, naftová a jiná vozidla, která doteď pojištění odpovědnosti z provozu mít nemuseli, ale od dubna už musí,“ doplnil.

Elektromobilita a pojištění

S rozšiřující se elektromobilitou se mění i požadavky na havarijní pojištění. A pojištění musí reagovat na specifika spojené s užíváním elektromobilů. Odtah k dobíjecí stanici, poškození dobíjecího kabelu nebo domácího wallboxu.

Legislativní změny v roce 2024

  • Rozšíření definice vozidel: Nová legislativa zahrnuje elektrokoloběžky, segwaye a další typy vozidel, které dosud neměly povinnost sjednání pojištění z provozu vozidla (povinné ručení). „Provozovatelé by proto měli zajistit, aby taková vozidla měly sjednané toto pojištění,“ sdělil produktový manažer Ondřej Hrdina.
  • Změna v pojistném plnění: Minimální limity pojistného plnění se zvyšují na 50 milionů korun.
  • Zelená karta na území ČR: stačí od 1. 10. 2024 v elektronické podobě (zákon hovoří o možnosti ověření pojištění vozidla bez nutnosti zastavení vozidla).

A co elektrokoloběžky a sekačky na trávu?

Podle zmiňované platné legislativy schválené českou vládou budou muset mít povinné ručení vozidla, které je doteď mít nemusely. Rozhodujícím faktorem je rychlost vozidla a jeho hmotnost. Novinka nezahrnuje elektrokola, u kterých motor slouží pouze jako asistence při šlapání, a tedy jejich hlavním pohonem zůstává lidská síla. Pro vozidla, která musela mít povinné ručení už dříve, se nic nemění.

Podle zákona se povinné ručení bude týkat vozidel splňují následující:

  • maximální konstrukční rychlost vozidla je vyšší než 25 km/h, nebo
  • maximální konstrukční rychlost vozidla je vyšší než 14 km/h a jeho provozní hmotnost je zároveň vyšší než 25 kg.

Pokud se vaše koloběžka do stanovených limitů vejde, pojištění nutné nebude. Nařízení se netýká jen koloběžek, novým pravidlům se budou muset podřídit rovněž např. segwaye, případně jiná vozítka a zařízení splňující uvedené parametry. „Povinné ručení nemusí mít vozidla provozované výlučně na soukromém uzavřeném pozemku bez přístupu veřejnosti, například oplocená zahrada, výrobní hala, výrobní závod a podobně,” upřesnil Martin Klouček.

Nové pojistné produkty a služby pro majitele elektromobilů

Majitelé elektromobilů mohou od Generali České pojišťovny očekávat jako vždy speciální přístup a nabídku pojištění připraveného na míru právě vozidlům poháněných elektřinou. S elektromobily není spojena jen vyšší pojistná částka s ohledem na pořizovací cenu vozidla. Pojištění musí reagovat na specifika spojené s užíváním elektromobilů, jako odtah k dobíjecí stanici, poškození dobíjecího kabelu, porucha domácího wallboxu a jiné.

Havarijní pojištění a asistenční služby od GČP se spolehlivě postarají o vás a váš vůz nehledě na to, jakou pohonnou energii používají.

Varianty povinného ručení Generali České poijišťovny:

Varianty povinného ručení Generali Česká pojišťovna

Protože neznalost zákona neomlouvá, je důležité seznámit se s novými pravidly a podmínkami. Hlavními body je zjistit, jak přizpůsobit pojištění novým požadavkům a jaké jsou aktuální pojistné limity dostatečné pro krytí potenciálních škod. S těmito úkoly si nemusíte lámat hlavu sami. Generali poradci znají detailně všechny produkty i změny na základě nové legislativy a ochotně poradí, jaké pojištění zvolit. 

Prozkoumejte naše výhody našeho pojištění vozidel

 

Mohlo by Vás zajímat

Povinné ručení: Novinky roku 2024

Novinky na silnicích pro rok 2024: Co je nového a na co si dát pozor

Elektromobily a hybridní automobily: Vše, co potřebujete vědět

---

* Obsah článků je pouze informativní a neměl by být považován za profesionální poradenství v oblasti pojištění. Pokud potřebujete odbornou radu, obraťte se na některého ze zkušených poradců v rámci sítě Generali České Distribuce vyhledat poradce