Změny v povinném ručení od 1. října

Od 1. října 2024 vstoupí v platnost několik významných změn v oblasti povinného ručení, které by měl každý motorista znát. Tyto změny usnadní některé administrativní povinnosti, zároveň však zpřísní pravidla, která se týkají plateb a platnosti pojištění. Co přesně se tedy mění a jak byste se na to měli připravit?

4 minuty čtení
Obrázek ke článku Změny v povinném ručení od 1. října

Konec zelené karty – ale pozor na povinnost platit!

Nový zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení je účinný od letošního dubna. V zákonu bylo ovšem několik částí odloženo o šest měsíců. Proto se některé novinky objevují až se začátkem října.

„Jednou z nejvýraznějších novinek je zrušení povinnosti nosit u sebe zelenou kartu jako důkaz, že máte sjednané povinné ručení. Zelená karta jako taková zůstává, pouze je možné ji mít digitálně. Pro naše klienty je nejlepší stáhnout si novou aplikaci Moje Generali, kde si klient může po přihlášení na několik kliků zobrazit zelenou kartu v digitální podobě,” sdělil produktový manažer Martin Klouček.

Zelená karta byla dlouhá léta povinným dokumentem, který musel každý řidič předložit při silniční kontrole. Od října však už nebude nutné tento papírový doklad vozit s sebou, protože policie bude mít přístup k databázi centrálního registru pojištění, kde zjistí, zda je vozidlo pojištěné.

To znamená méně starostí pro řidiče, kteří už nemusí hlídat, zda mají zelenou kartu u sebe a zda je karta stále platná. Modernizace systémů přináší zjednodušení, ale zároveň klade větší důraz na odpovědnost motoristů. Zrušení zelené karty rozhodně neznamená zrušení povinnosti mít platné pojištění! Vaše vozidlo musí být stále pojištěno, a to nejen kvůli případným sankcím, ale především kvůli ochraně vás i ostatních účastníků silničního provozu.

Pokud budete cestovat do zahraničí, online režim zelené karty jako v České republice zatím neplatí. Proto se doporučuje mít ji u sebe i v listinné podobě. Nicméně od ledna příštího roku by na území Evropské unie mělo být možné se prokázat i jen její elektronickou verzí.

Striktnější pravidla pro platby povinného ručení

Další důležitou změnou, která vstoupí v platnost, je zpřísnění pravidel ohledně plateb povinného ručení. Dříve platila určitá ochranná lhůta, během které mohlo být pojištění obnoveno po jeho vypršení bez okamžitých sankcí. Tato možnost je nyní minulostí. Od října musí být platba za povinné ručení provedena včas, jinak vám hrozí okamžité finanční postihy.

Pokud tedy pojištění neprodloužíte včas, můžete očekávat nepříjemné následky.
S tím souvisí také riziko nepokrytí škod při nehodě. Pokud budete mít propadlé pojištění a dojde k dopravní nehodě, škody způsobené nepojištěným vozidlem budete muset hradit z vlastních zdrojů.

Sjednání nové smlouvy

Pojišťovny mají nově povinnost informovat v reálném čase o vzniku pojištění. To znamená, že se k tomu musí přizpůsobit i proces sjednávání. Povinné ručení tak lze sjednat podpisem nebo zaplacením. Podpis lze provést i v elektronické podobě prostřednictvím různých autorizačních aplikací, SMS kódů či biometrickým podpisem. Pojištění vznikne až zaplacením, a to přes různé platební brány nebo bankovním převodem. V takovém případě je ovšem nutné počítat s minimálním odkladem termínu sjednání o 11 dnů od zaplacení.

Jak se na změny připravit?

Pro mnoho řidičů mohou tyto změny znamenat zjednodušení, ale i větší tlak na důsledné dodržování pravidel. Doporučujeme všem motoristům pravidelně kontrolovat platnost svého povinného ručení a hlídat si termíny plateb. V dnešní digitální době je to snadné – mnoho pojišťoven nabízí online sledování stavu pojištění, pravidelná upozornění na blížící se konec platnosti a další digitální služby, které vám pomohou vyhnout se problémům. U Generali České najdete všechno pohodlně v mobilní aplikaci Moje Generali.

Jaké další změny přináší rok 2024?

Změny v povinném ručení jsou součástí širších úprav a novinek, které v roce 2024 přinášejí modernizaci a zlepšení bezpečnosti na silnicích. Už dříve jsme na našem blogu psali o dalších legislativních změnách, jako jsou nová pravidla pro chování na silnicích, úpravy rychlostních limitů nebo povinné vybavení vozidel. Cílem těchto změn je zlepšit bezpečnost na našich silnicích a zefektivnit systém.

Mohlo by vás zajímat

Změny v autopojištění a elektromobilita v roce 2024

Povinné ručení: Novinky roku 2024

Novinky na silnicích pro rok 2024: Co je nového a na co si dát pozor