Na co si dát pozor při půjčení auta v zahraničí

Při cestování do zahraničí může být půjčení auta ideálním způsobem, jak prozkoumat nové destinace, a přitom zůstat flexibilní. S půjčením vozidla ale přichází i nutnost řešit jeho pojištění. Poradíme vám, na co si dát pozor, pokud si půjčujete auto v zahraničí.

3 minuty čtení
Obrázek ke článku Na co si dát pozor při půjčení auta v zahraničí

Štěstí přeje připraveným. Před odjezdem do zahraničí je dobré důkladně prozkoumat místní poměry. Jaké typy pojištění jsou v dané zemi povinné a jaké další krytí je doporučené. Neméně důležité je se seznámit s podmínkami provozu, např. jaké jsou maximální rychlosti a další odlišnosti oproti ČR.

Půjčovny i pojištění skrze kreditní kartu

Půjčovny vozidel obvykle nabízí vlastní pojištění s různým krytím. Přečtěte si podmínky pečlivě, abyste pochopili, co přesně nabízené smlouvy pokrývají, a co ne. Zkontrolujte také výši spoluúčasti a limitů krytí. Výše spoluúčasti představuje, do jaké míry se budete (spolu)podílet na vzniklé škodě. Pokud nechcete řešit spoluúčast a rozsah krytí, sáhněte po balíčku pojištění označeném “Allrisk” nebo podobně. Takové pojištění často obsahuje maximální možné krytí a většinou se nabízí bez spoluúčasti. Zároveň můžete předejít i starostem půjčovny o vozidlo, která tak s vámi nebude řešit každý škrábanec na vozidle. A nemusí po vás vyžadovat depozit nebo uvedení kreditní karty kvůli případnému poškození vozidla.

„V rámci našeho cestovního pojištění totiž pokrýváme spoluúčast při škodách na půjčených vozidlech, abyste si mohli plně užívat dovolenou bez zbytečných obav,” připomíná produktový manažer Generali České pojišťovny Martin Klouček.

I s pečlivě zvoleným pojištěním mohou nastat situace, kdy bude potřeba rychle jednat. Zjistěte si proto předem, jak postupovat v případě nehody nebo škody na vozidle. Vždy je dobré mít při sobě vždy kontaktní údaje na půjčovnu a pojišťovnu.

„Před odjezdem z půjčovny si auto důkladně prohlédněte. Zástupce půjčovny vám při převzetí vozidla poskytne dokumentaci, ve které jsou uvedena veškerá stávající poškození vozidla. Je však důležité, abyste si auto prohlédli vy sami, ideálně ho nafoťte nebo ze všech úhlů nebo natočte. Pokud objevíte poškození, která nejsou dokumentována, požadujte, aby půjčovna poškození do dokumentů doplnila,” dodává produktový manažer Generali České pojišťovny Martin Klouček.

půjčení auta v zahraničí

Když si půjčujete auto, musíte počítat s finanční zálohou v podobě depozitu. Tato částka slouží jako záruka pro půjčovnu a je od vás vyžadována jako zástava. Po vrácení vozidla v nezměněném stavu vám bude depozit vrácen. V případě, že dojde k poškození vozidla, bude půjčovna náklady na opravu odečítat právě z vašeho depozitu.

Půjčovny tuto částku nejčastěji strhávají z vaší kreditní karty. Většinou proto neakceptují karty debetní. Před vrácením auta zpět do půjčovny, ho také doporučujeme znovu nafotit nebo nejlépe natočit. Vyhnete se tak neoprávněnému strhnutí depozitu z vaší kreditky ze strany autopůjčovny.

Mohlo by Vás zajímat

Noční můra řidičů: Odtah auta ze zahraničí

Zabavte děti při dlouhých cestách autem

---

* Obsah článků je pouze informativní a neměl by být považován za profesionální poradenství v oblasti pojištění. Pokud potřebujete odbornou radu, obraťte se na některého ze zkušených poradců v rámci sítě Generali České Distribuce vyhledat poradce